Od kilku tygodni sałatka ziemniaczana gości na moim stole prawie codziennie. W te upalne dni kiedy nie chce się ani gotować ani specjalnie jeść, sprawdza się idealnie. Wielką michę trzymam cały czas w lodówce i wyciągam jak poczuje głód. Żeby nie było zbyt nudno zmieniam tylko składniki przez co za każdym razem mam w zasadzie inna sałatkę. Poniżej znajdziecie przepisy na moje 3 ulubione wersje tego dania. Co ważne, każda jest super prosta, super szybka do zrobienia i super smaczna!
Wszystkie trzy sałatki polecam schłodzić w lodówce przed podaniem.
1. Klasyczna sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Składniki (proporcje na oko, w zależności ile sałatki robicie):
- młode ziemniaczki
- ogórki małosolne (lub ewentualnie kiszone)
- cebulka
- koperek
- jogurt naturalny
- musztarda francuska
Ziemniaczki gotujemy w mundurkach, zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy na mniejsze części (najlepiej na 4, żeby się nie rozpadły). Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, w taką dosyć dużą i grubą kostkę. Siekamy pół cebulki i cały pęczek koperku. Wszystko razem delikatnie mieszamy, żeby ziemniaki się nie rozpadły i solimy.
Sos: na 3 łyżki jogurtu naturalnego dodajemy jedną łyżkę musztardy francuskiej (ta z drobinkami) i mieszamy.
Delikatnie łączymy sos z resztą sałatki i gotowe!
2. Z pomidorami i z bobem
Chyba moja ulubiona. Kocham i ziemniaczki i bób i pomidory. Jest bardzo orzeźwiająca i naprawdę pyszna!
Składniki:
- ziemniaczki
- bób
- pomidory
- koperek
- czosnek
- cytryna
- oliwa
Ziemniaczki gotujemy w mundurkach, zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy na mniejsze części (najlepiej na 4, żeby się nie rozpadły). Bób, gotujemy i obieramy ze skórek, pomidory kroimy w dużą kostkę, koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kilka ząbków wyciśniętego czosnku, sok z cytryny (dużo) i kilka łyżek oliwy. Solimy i pieprzymy i gotowe!
3. Z rzodkiewką, fasolka i groszkiem!
Najbardziej efektowna, piękna i smaczna!
Składniki:
- ziemniaczki
- garść fasolki szparagowej zielonej
- groszek z puszki
- rzodkiewka
- koperek
- musztarda francuska
- miód
- oliwa
- cytryna
Fasolkę i ziemniaki gotujemy. Kroimy na mniejsze części i mieszamy. Dodajemy groszek, posiekany koperek i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki. Łyżeczkę musztardy mieszamy z łyżeczką miodu, 2 łyżkami oliwy i sokiem z połowy cytryny. Powstały vinegret mieszamy z resztą sałatki, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe!