3 pomysły na sałatki ziemniaczane idealne na lato!

Od kilku tygodni sałatka ziemniaczana gości na moim stole prawie codziennie. W te upalne dni kiedy nie chce się ani gotować ani specjalnie jeść, sprawdza się idealnie. Wielką michę trzymam cały czas w lodówce i wyciągam jak poczuje głód. Żeby nie było zbyt nudno zmieniam tylko składniki przez co za każdym razem mam w zasadzie inna sałatkę. Poniżej znajdziecie przepisy na moje 3 ulubione wersje tego dania. Co ważne, każda jest super prosta, super szybka do zrobienia i super smaczna!

Wszystkie trzy sałatki polecam schłodzić w lodówce przed podaniem.

1. Klasyczna sałatka ziemniaczana z ogórkiem

Składniki (proporcje na oko, w zależności ile sałatki robicie):

  • młode ziemniaczki
  • ogórki małosolne (lub ewentualnie kiszone)
  • cebulka
  • koperek
  • jogurt naturalny
  • musztarda francuska

Ziemniaczki gotujemy w mundurkach, zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy na mniejsze części (najlepiej na 4, żeby się nie rozpadły). Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, w taką dosyć dużą i grubą kostkę. Siekamy pół cebulki i cały pęczek koperku. Wszystko razem delikatnie mieszamy, żeby ziemniaki się nie rozpadły i solimy.

Sos: na 3 łyżki jogurtu naturalnego dodajemy jedną łyżkę musztardy francuskiej (ta z drobinkami) i mieszamy.

Delikatnie łączymy sos z resztą sałatki i gotowe!

2. Z pomidorami i z bobem

Chyba moja ulubiona. Kocham i ziemniaczki i bób i pomidory. Jest bardzo orzeźwiająca i naprawdę pyszna!

Składniki:

  • ziemniaczki
  • bób
  • pomidory
  • koperek
  • czosnek
  • cytryna
  • oliwa

Ziemniaczki gotujemy w mundurkach, zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy na mniejsze części (najlepiej na 4, żeby się nie rozpadły). Bób, gotujemy i obieramy ze skórek, pomidory kroimy w dużą kostkę, koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kilka ząbków wyciśniętego czosnku, sok z cytryny (dużo) i kilka łyżek oliwy. Solimy i pieprzymy i gotowe!

3. Z rzodkiewką, fasolka i groszkiem!

Najbardziej efektowna, piękna i smaczna!

Składniki:

  • ziemniaczki
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • groszek z puszki
  • rzodkiewka
  • koperek
  • musztarda francuska
  • miód
  • oliwa
  • cytryna

Fasolkę i ziemniaki gotujemy. Kroimy na mniejsze części i mieszamy. Dodajemy groszek, posiekany koperek i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki. Łyżeczkę musztardy mieszamy z łyżeczką miodu, 2 łyżkami oliwy i sokiem z połowy cytryny. Powstały vinegret mieszamy z resztą sałatki, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *